Categories
Scuba & Training

Nitrox-ul… un “must”!

logo-dive-the-futureIn 1989 atunci cand ANDI International a introdus conceptul de “nitrox” in scufundarile recreationale prin crearea “The first instructor teaching manual for Enriched Air Nitrox diving”, comunitatea scafandrilor a fost sceptica (deoarece in anii anteriori, numai armata si scafandri comerciali aveau acces la echipamentele si antrenamentele cu nitrox).

In 1990 – “The first entry-level Openwater Diver Course incorporating SafeAir / Nitrox for all dives” a luat nastere si de aici implicit, scufundarile au avut o marja sporita de siguranta.

nitrox_safeairIn anul prezent, scufundarile cu nitrox in spectrul recreational sunt deja ceva obisnuit. PADI Nitrox este specializarea cu cea mai mare popularitate in randul comunitatii agentiei cu cel mai mare numar de scafandri recreationali si cea mai mare acoperire globala. ANDI promoveaza nitroxul sub termenul de “SafeAir©” – care este de fapt mult mai mult decat un nume comercial – este un gaz de o puritate superioara standardelor folosite normal in scufundarile recreationale (grade E), calitate care incepe de la procesul de productie (compresor) si stocare (cilindrii) / manipulare (operator) si pana la livrarea lui din regulatorul/detentorul etapei a 2a catre scafandru.

ANDI Romania
ANDI International SafeAir

Cursul de Nitrox, cel pentru primul nivel recreational, are diferite denumiri, functie de agentia certificatoare. PADI il denumeste “Enriched Air Diver” (pana in 40% O2), TDI si IANTD ii spun “Nitrox Diver”, GUE il introduce de la “Recreational Diver Level 1 – Nitrox Diver” la fel ca si ANDI care-l introduce in “Level 1” (*impreuna cu obligativitatea unui RBS ca parte a echipamentului standard!; *primul Level din cele 5 existente; *cu standardele NOAA 1 – 32% si NOAA 2 – 36%).

Nitroxul basic este primul pas. Urmeaza nivelul avansat (TDI Advanced Nitrox cu pana in 100% O2, ANDI cu pana in 50% O2 etc), nivele obligatorii pentru intrarea in zona scufundarilor tehnice.

Nitrox
Enriched Air Nitrox sticker

Beneficiile folosirii nitrox-ului sunt deja binecunoscute: un “bottom time” extins plus durata de suprafata (Surface Interval) intre scufundari redusa. In plus, cantitatea mai redusa de azot din organism ofera o marja suplimentara de siguranta in cazul unor urcari necontrolate (in balon) la suprafata precum si in cazul zborurilor  sau calatoriilor la altitudine (respectati intotdeauna recomandarile DAN si ale agentiei certificatoare referitoare la normele si procedurile de siguranta!). Toate scufundarile tehnice OC & CCR folosesc in planificarile lor amestecurile de nitrox.

Dar, in opinia mea, mai este un avantaj al gazului “nitrox” intr-o problema medicala despre care nu se vorbeste prea mult: osteonecroza disbarica. Putin discutata, de regula nu face obiectul discutiilor in cadrul cursurilor de scufundari recreationale ci mai mult, in cadrul cursurilor de scafandri tehnici. Probabil terminologia sperie si multi instructori recreationali, nestapanind suficient teoria scufundarilor (gazelor, lichidelor, bio-fiziologie etc) aplica principiul… ce nu se poate explica bine, mai bine se evita. Alert Diver explica DON.

In foarte putine cuvinte (si in limbaj nemedical!): scufundarile (de adancime, cu aer comprimat) au efecte asupra oaselor si articulatiilor datorita microbulelor de azot care se formeaza in organism si care, indiferent de cat de bine este planificata scufundarea/decompresia, in anumite circumstante, afecteaza organismul prin eliminarea lor incompleta/improprie. Nu vorbim aici despre accidentele de decompresie.

hyperbaric

Dezavantajele Nitrox- ului? Creste concentratia de O2 din amestec, se reduce adancimea de scufundare. Toxicitatea oxigenului la nivelul sistemului nervos central (CNS) si la nivelul pulmonar sunt factori ce trebuiesc luati de asemenea in considerare. Ceea ce necesita o atentie sporita si un bun control asupra flotabilitatii, planificarii si executarii scufundarii!

TDI Nitrox

De aici, trageti voi concluziile. Oricum, este stiut ca aerul este cel mai prost (impropriu) gaz de scufundare deci nitroxul (impreuna cu fratii mai mari – trimix-ul & heliox-ul, pentru adancimile peste -30m) sunt gazele ideale (respectandu-se bineinteles limitele de siguranta ale presiunilor partiale O2, He si N2 conform agentiei certificatoare) pentru evitarea si eliminarea pe cat posibil a multor probleme medicale cu care ne confruntam mediul subacvatic.

Scufundati-va cu nitrox/enriched air & trimix/heliox NUMAI daca sunteti calificati (certificati) corespunzator si intotdeauna planificati si respectati planificarea!

Ape linistite,

Costa

ANDI Instructor Trainer #170

TDI Instructor

T101-Technical & Diving Ops®
T101 – Technical & Diving Ops® Dive Training Center

updated: May 12, 2021