Categories
Scuba & Training

Scufundari tehnice in Marea Neagra. De ce “tehnice”?

Black Sea

Insasi prin numele ei, Marea Neagra ne da o idee asupra capriciilor pe care le ascunde. Numele de “neagra” pare a avea diverse surse: fie din cuvantul scitic “Axaina”, din turcescul “Karadeniz” (ambele insemnand Marea Neagra) fie din faptul ca atunci cand este furtuna (care se monteaza foarte repede), culoarea ei devine neagra… Faptul de a fi scafandru de Marea Neagra echivaleaza la calibru cu cei din Marea Nordului, Marea Baltica sau apele UK. Se spune ca cine invata scufundarile in Marea Neagra, se va descurca oriunde. Ceea ce nu este departe de adevar.

Si totusi… de ce scufundari tehnice in Marea Neagra?

Scufundarile de la mal sunt in configuratie recreationala, doar daca scafandrul doreste o config Tec pentru antrenamente. Majoritatea epavelor (submarinul SC-213, cargo-urile: Medy, Arkadia, You Xiu, Sadu, Paris) se incadreaza in maxima a -35m, ceea ce este in limita scufundarilor recreationale.

Insa cateva epave intra deja in zona -45…-50m. Distrugatorul Moskva, cargo-urile Maria Bacolita & General Turner…

Se stie ca aerul (cel cu O2=21% si N2=79% ; valori rotunjite) este cel mai prost gaz pentru scufundare. Ideal ar fi amestecul de aer imbogatit cu oxigen in limita MOD, pana la adancimea de -30m iar peste aceasta adancime, amestecurile de trimix (He, O2, N2). Ca nu procedam mereu ca la carte… sunt factori diversi care ne influenteaza. Capacitatea tehnica – logistica, echipamentele mai de calitate si cu un service corespunzator, pretul gazelor, pretul cursurilor… comoditatea.

Daca la scufundarile la epavele pana in -35m, o certificare de Basic Nitrox este suficienta pentru folosirea unui EANx care sa extinda bottom time-ul si sa reduca din surface interval, la celelalte scufundari este obligatoriu o certificare tehnica care sa includa proceduri de decompresie. Certificarea minima recomandata: TDI Decompression Procedures, Dsat Tec 45, ANDI TSD L3, IANTD Advanced Nitrox or echivalent.

O astfel de scufundare, include obligatoriu in echipament, un set dublu de cilindri (sau sidemount) plus cilindrii de deco conform planificarii facute in echipa. Seturile de regulatoare, BCD wing, lumini de navigatie/semnalizare, cutite, SMB-uri etc pentru un echipament scuba tec sunt de la sine intelese. Ceea ce vreau sa subliniez este ca nu se accepta scufundarea cu monobutelie si configuratie recreationala!

Si totusi… de ce in Tec? Cu o adancime maxima de -45… -50m (-46m la Moskva, la partea inferioara a carmei), probabil veti spune ca si in Rec, mentinandu-se o maxima de -40m se poate vizita putin epava. Teoretic… corect. Practic – gresit.

Da – conform tabelelor de scufundari recreationale create de PADI, la adancimea maxima de -40m avem un timp maxim de 9minute pana se intra in “deco”. Pentru o scurta readucere aminte, orice scufundare in mediul lichid (inclusiv scufundarea recreationala) implica un proces de compresie si unul evident, de decompresie. Terminologia corecta este de “no stop required” si nu cea de “no deco dive”. Oprirea de 3-5min la -5m este o masura suplimentara (si recomandata) de precautie pentru eliminarea excesului de azot din organism pana la limita iesirii in relativa siguranta la suprafata.

Acum… daca scadem din cele 9minute totale permise un numar de 2minute necesare coborarii pana la adancimea maxima, alte 3min pana la urcarea la punctul de “safety stop” atunci mai raman efectiv un maxim de 4minute de bottom time. Evident, financiar nu este rentabil sa faci o scufundare a carui cost de transport si timp de deplasare este destul de ridicat, pentru doar 4 minute de scufundare efectiva. Mai ales cand nu vorbim despre o scufundare la adancime extrema ci de una la limita recreationala. Dar nu aici este marea problema.

In tot acest mini plan, nu am discutat deloc despre consumurile de gaze, despre regula treimii, despre eventualitatea unui eveniment nedorit de out of air sau freeflow, despre termoclina extrem de puternica (uneori si 15degC diferenta) si supraincalzirea la suprafata (mai ales vara si in costum uscat), despre vizibilitatea variabila de la +2 la +10m, despre curentii de fund sau de suprafata, despre factorii de stres psihologic si fizic…

Plus distantele intre portul de plecare (“safe haven”) si locul de scufundare care in unele cazuri sunt si de +10mile marine (16km) coroborate la conditiile meteo (cand starea marii se schimba destul de rapid, chiar si pe durata unei scufundari de o ora). Nu degeaba se numeste Marea Neagra!

Toti acesti factori luati individual sau cumulati, fac scufundarile (tehnice) in Marea Neagra sa fie incadrate la categoria scufundarilor grele. Dorite de multi, realizate de putini, scufundarile tehnice la epavele de adancime pot fi plasate cu siguranta in topul oricarui clasament de profil.

Cursuri de scafandri tehnici sub licenta ANDI International  (de la Basic Nitrox la Advanced Trimix + Technical Trimix Wrecks) sunt disponibile la cerere. Va rog contactati-ma via email sau mobil pentru o oferta personalizata.

Ape linistite!

Costa

ANDI IT 170

TBI Trimix Master Class -145m etc

updated: 30.05.2020