Author Topic: The Guardian - OTS  (Read 2142 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline T101

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 607
  • Karma: +34/-0
  • Gender: Male
  • T101 - Technical & Diving Opsģ
    • OmnisMares - T101
The Guardian - OTS
« on: November 23, 2012, 01:14:40 PM »
http://www.oceantechnologysystems.com/the-guardian-full-face-mask/

Cu acest tip de FFM am facut unul din modulele cursului de Emergency Response Diver (Public Safety Diver - sub standardul ERDI).

Deoarece nu am avut ocazia sa testez si alte modele, voi spune cate ceva numai despre modelul cel testat de mine.
In primul rand, prima incercare se face obligatoriu in bazin (sau confined water), deoarece excercitiile de scoatere si punere a mastii sub apa sunt destul de, nu as zice complicate, dar putin mai cu batei de cap decat la o masca simpla.
Zic asta deoarece, atunci cand masca este scoasa si intra apa... iar apa trebuie scoasa, nu este chiar asa de simplu precum in cursul de OW (unde ai regulatorul in gura care-ti livreaza aer la cerere si fara probleme). Oricum, cu putina practica, si mare atentie, excercitiul iese. In cazul in care nu iese... la gat se afla octopusul (ca in cazul configurarii tec) atasat cu o coarda elastica  8).

Pentru compensarea urechilor, se preseaza botul mastii iar nasul este strans putin astfel ca se poate face manevra Valsalva.
Daca se abureste pe dinauntru, la fel ca si la o masca normala, se lasa putina apa inauntrul mastii, se balanseaza capul cu privirea in jos astfel ca apa sa curete cristalul si apoi se scoate apa.

Comunicarea sub apa: strict pe modelul testat, comunicarea era putin dificila. Era posibitatea activarii transmiterii fie prin vox (adica automat), fie prin apasarea unui buton. In ambele situatii, vocea nu este asa de clara precum o auzim noi in documentarele de la tv. Probabil acolo folosesc alte modele sau, vocea este putin prelucrata in studio, nu stiu.
De inteles, te intelegi. Frazele trebuie sa fie scurte, clare si la obiect. Preferabil, atunci cand il auzi pe cel care-ti vorbeste, sa te opresti putin din expirat, deoarece bulele de aer pot face ceva zgomot care sa interfereze.

Maska are si o mica valvula pe lateral care are pozitia inchis - deschis: atunci cand iesi la suprafata, se deschide valvula si se inspira aer exterior fara a se consuma cel din butelie. Bineinteles, nu trebuie uitat de inchis la loc la inmersie  :o.

Avantaje: multe. Vedere panoramica, posibilitate de comunicare subacvatica, in scufundarile tec acolo unde exista riscul convulsiilor O2, protectia fetzei in ape contaminate!
Dezavantaje: necesita un pic de practica, nu as recomanda-o totusi la OW (cu toate ca pentru anumite fizionomii de fatza, acolo unde o masca clasica nu poate face o izolare buna, FFM este ideala).
ANDI Instructor Trainer #170
ANDI Tri-Mix Instructor L5
ANDI Technical Trimix Wreck Instructor L3
ANDI JJ-CCR diver
ANDI Gas Blender & Service Technician.
PADI IDC Staff +21 Specialties;
DDI, EFR & DAN Europe Instructor;
Trimix Master Class diver -145m;
Commercial Diver & Public Safety Diver/ERDI