Author Topic: Isverna 27-30.06.2011  (Read 2572 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ninjutzu

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 155
 • Karma: +15/-0
Isverna 27-30.06.2011
« on: September 15, 2012, 05:26:14 PM »
Spre rusinea mea, am auzit de scufundari in Pestera Isverna, de la un preten bun ungur care traieste in Finlanda si de la care am invatat si invat multe in ceea ce priveste scufundarile si care de altfel e unul din motoarele care m-au "impins" sa ajung sa ma scufund asa cum o fac acum.

In 2011, am avut ocazia sa fac un drum cu masina in Romania si asa sa imi car si echipamentul de scufundari cu mine, ca sa imi fac si eu o parere despre locurile pe unde se pot face scufundari in Romania. Deci inarmat cu cunostinte mimime despre locatii si cunostinte minime despre Isverna in particular, am scris un email lui Mihai ca sa stabilim o data cind se pot organiza niste scufundari, mai ales ca eu urma sa vin singur. Am fost placut surprins sa primesc raspuns ultra rapid precum si sa ne intelegem pentru  perioada 27-30.06.11 care mi se potrivea perfect cu planurile mele.

Cu echipamentul inpachetat, am plecat din Oradea spre Isverna. Am facut pe ruta Oradea-Timisoare 4 ore si mi-au mai trebuit inca 5 ore pina la Isverna cu o mica aventura in ultmii 7km ca am ascultat de GPS si am luat-o pe un drum, ma rog, carare pietruita din care nu am mai fost sigur ca ies cu masina intreaga, tinind cont de cauciucurile cu talie josa ale masinii precum si lipsa unei roti de rezerva (masina are doar o pompa cu cauciuc lichid in caz de pana care nu e de nici un folos daca ti se taie cauciucul) dar se pare ca am avut noroc pina la urma si am ajuns la Isverna fara nici un incident.

Acolo am avut bucuria sa intilnesc alti doi scafandrii pe care ii stiam doar de pe scubaboard.ro: Alex si Razvan cu care de altfel am si facut prima scufundare , de control, in Sifonul Negru pina la -40m. Gabor Mogyorosy era si el prezent cu inca un scafandru, planuiau sa dea niste gauri cu masina de gaurit sub apa pentru a pune niste linii permanente.

Scufundarile la Isverna necesita un pic de efort fizic, adica practic scufundarea in Sifonul Negru se poate face dupa ce iti cari echipamentul cam 500m prin pestera uscata deci trebuie facute citeva drumuri pina sa reusesti sa cari echipamentul complet si in plus, multumita lui Mihai, nu a trebuit sa-mi car si dublele de 2x12l si nici deco/stage ca am folosit unele ale lui care erau deja acolo pe platforma de la Sifonul Negru. Deci din punctul asta de vedere, a fost mult mai usor decit daca trebuie sa car si buteliile iar ca plus, Alex si Razvan m-au ajutat sa-mi car si echipamentul (Merci!) asa ca am facut un singur drum, cu toate, chiar in seara in care am ajuns in asa fel incit a doua zi sa fie totul pregatit.

Dupa cum am spus, prima scufundare in Sifonul Negru a fost una de acomodare. Pentru a se ajunge la Sifonul Negru se trece prin Sifonul Galben dupa care se tranziteaza prin galeria aerata numita "Galeria Scafandrilor" la capatul careia incepe Sifonul Negru. Apa foarte curata, galeriile undeva la 2-3m inaltime si 5-6m latime, in coborire la un unghi cam de 45 de grade. O priveliste impresionanta. Firul ghid e din otel, montat permanent si merge pina la -41 de unde un fir din coarda de alpinism urca pina la -12m si continua inspre "Poduri".

A doua scufundare, am facut-o doar eu si cu Mihai pentru ca Alex si Razvan au plecat spre casa, ei fiind deja de citeva zile inaintea mea acolo.
Am luat din cite imi aduc aminte si eu si Mihai un stage cu noi si am facut impreuna o scufundare in Sifonul Negru pina la "Poduri" din cite imi aduc aminte scufundarea a fost cam de 50minute.

Intre timp a venit si o echipa a TVR, sa faca un documentar despre Mihai. Documentarul a si fost difuzat live in seria Asa-i Romanul" http://youtu.be/OtiUv3hAr20 Am petrecut 6 ore in Isverna cu echipa TVR si am facut o scufundare in Sifnul Verde impreuna cu MIrcea in sens invers adica dinspre Sifonul Galben inspre sifonul Verde.

Locatia mi s-a parut fantastica, Mircea si restul trupei de acolo super de gasca, plini de povesti, foarte saritori toti.

Locatia nu poate fi descrisa in cuvinte, cel mai bine e sa mergeti acolo sa va scufundati. Merita tot efortul.

Film aici: http://youtu.be/cx0zW_EeUVc
Poze aici: <Urmeaza>
« Last Edit: September 15, 2012, 05:31:19 PM by Ninjutzu »
©2012 Ninjutzu (AP). All Rights Reserved.

Offline Ninjutzu

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 155
 • Karma: +15/-0
©2012 Ninjutzu (AP). All Rights Reserved.

Offline T101

 • Administrator
 • *****
 • Posts: 607
 • Karma: +34/-0
 • Gender: Male
 • T101 - Technical & Diving Opsģ
  • OmnisMares - T101
Re: Isverna 27-30.06.2011
« Reply #2 on: November 11, 2012, 10:42:36 AM »
http://www.youtube.com/watch?v=XOvXmbvLllc&list=UUxsTgVInljGngN3FvmWPfvw&index=28&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=aPvw5IfSl6g&list=UUxsTgVInljGngN3FvmWPfvw&index=29&feature=plcp

Doua filmari din Izverna de anul trecut (Oct. 22, 2011). Prima filmare este a lui Razvan Marinescu, a doua este a mea.
Datorita secetei prelungite de anul trecut, nivelul apei era foarte scazut si practic numai in sifonul Negru se putea intra.
ANDI Instructor Trainer #170
ANDI Tri-Mix Instructor L5
ANDI Technical Trimix Wreck Instructor L3
ANDI JJ-CCR diver
ANDI Gas Blender & Service Technician.
PADI IDC Staff +21 Specialties;
DDI, EFR & DAN Europe Instructor;
Trimix Master Class diver -145m;
Commercial Diver & Public Safety Diver/ERDI